Kezdőlap Spiritan Ezotéria és Mágia A Kolbrin Biblia egy modern átverés – vagy mégsem?

A Kolbrin Biblia egy modern átverés – vagy mégsem?

3270
0
A Kolbrin Biblia egy modern átverés - vagy mégsem?
A Kolbrin Biblia egy modern átverés - vagy mégsem?
A Kolbrin Biblia magyar kiadását mérsékelt érdeklődés fogadta, hiszen alig volt a köztudatban korábban, hogy létezik egy állítólagos őstudást tartalmazó, eleddig ismeretlen írás.

Ideje tehát alaposabban megvizsgálni ezt az állítólagosan ősi írásgyűjteményt, hogy kiderüljön, eredeti könyv, modern hamisítvány, vagy esetleg egy jó szándékú, átverős tréfa.

A Kolbrin Biblia eredete, ami már önmagában is gyanús

A Kolbrin Biblia az első, 1994-es változatában még “A Kolbrin” nevet viselte. Az amerikai kiadó adta hozzá a Biblia szót a 2006-os kiadáshoz, mert jobban hangzott szerintük.

Ez persze önmagában még semmit sem jelent, azon túl, hogy egy klasszikus marketingfogás volt a cím megváltoztatása.

Az ősi eredetet sokkal inkább maguk a szerzők teszik kétségessé

A szavahihetőségéről csak az előszót idéznénk

„Az itt bemutatott dolgok nagy része valójában egy rakás eldobott kézirat, melyet részben megégtek, vagy az időjárás tett kárt bennük, mielőtt kéziratba foglalták volna őket, amelyből ezt a könyvet írtuk. Kétségtelen, hogy a hiányzó részeket utólag magunk pótoltuk, jó szándékkal, úgy, hogy összhangban legyen az eredetivel.”
Kolbrin, Előszó

forrás: archive.org

Magyarul, a nem kicsit foghíjas művet saját fejből egészítették ki. És még mindig ősi bölcsességnek számít…

A Kolbrin Biblia egy modern átverés - vagy mégsem?
A Kolbrin Biblia egy modern átverés – vagy mégsem?

Persze még ez sem cáfolná azt, hogy az alapszöveg ősi lenne. A Tamás Evangéliuma (a mondás-gyűjtemény) például legalább négy réteget tartalmaz, amelyek között akár évtizedes, évszázados távolság is lehet.

Mindenesetre az biztos, hogy nem tekinthető teljesen ősinek és eredetinek – hiszen bőségesen kipótolták, tetszés szerint szerkesztették és írták át.

Már ha elhisszük, hogy volt ősi szöveg. Lássuk most részletesebben a könyvet.

A Kolbrin (Biblia) szerkezete

A Kolbrin 11 könyvből áll. Az első hat (közös néven: a Bronzkönyv) állítólag ókori egyiptomi szerzők munkája, akik a zsidók kivonulása utáni időszakban jegyezték le ezeket.

A maradék ötöt (közös néven: Coelbook, vagy Kailedy) kelta druidák írták a bibliai Újszövetség keletkezésének idején. Állítólag.

A Kolbrin (Biblia) állítólagos története

A könyv eredettörténete szerint vallásos druidák őrizték a kéziratokat a Glastonbury Apátságban. Ezzel valamiért nem dicsekedik az apátság honlapja, arról nem is beszélve, hogy a druidák a kereszténység térhódításával éppen úgy tűntek el, ahogy Magyarországon a táltosok. 

Kizárt, hogy druidák éltek volna egy keresztény apátságban, főként úgy, ahogy a Kolbrin eredet-meséjében szerepel, amely szerint I. Edvard király 1148-ban könyvégetést rendelt el, ahol a Kolbrinhoz hasonló eretnek műveket kellett megsemmisíteni. A tűzben az apátság is porrá égett.

A legnagyobb bökkenő a történetben, hogy ehhez képest I. Edvard király még 50 évig nem született meg.

A Kolbrin (Biblia) nem eredeti, mert önmagát buktatja le

A szövegben két olyan történeti adat is szerepel, amely nem csak pár évnyi tévedést, de alkalmasint évszázados eltérést mutat a valósághoz képest – egy sima középkorral foglalkozó történelemkönyvet igazán kinyithattak volna a hamisítók.

 • King Edward I (1239-1307) lived much later than the Glastonbury fire, so could not have sought to suppress the book in 1184. This is an obvious anachronism.
 • The English monasteries were suppressed in the late 1530s (see Dissolution of the Monasteries), not in the late 12th century – another blatant anachronism.

Azaz a királynak az apja sem élt még a tűz idején, az angliai kolostorokat pedig még bő háromszáz-négyszáz évig tiszteletben tartotta a brit korona.

…Ha az egész cikket el szeretnéd olvasni, csatlakozz ide kattintva a TAU csoportunkhoz a Telegramon!

 

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share