Kezdőlap Spiritualitás Bölcsességek Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről

Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről

1707
0
Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott
Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott
Az okos, az értelmes és a bölcs három olyan jelző, amely sokszor felbukkan a spiri közgondolkodásban, ám jellemzően az okost negatív töltettel használják páran.

“Nem attól leszel jó ember, hogy okos vagy, hanem ha szeretni tudsz”

Ismerős mondás? Van valami ellenszenv néhány emberben az okosokkal szemben. Mintha az okosság valami hiba volna, vagy hátrány vagy egyenesen üldözendő dolog.

Tort ül a középszer az értelem felett és bölcsességnek hazudja a tömeg ostobaságát
Tort ül a középszer az értelem felett és bölcsességnek hazudja a tömeg ostobaságát

Mint valami stigma, úgy sütik rá emberekre, hogy “okos”. Tort ül a középszer az értelem felett és bölcsességnek hazudja a tömeg ostobaságát. Mintha az, hogy valaki okos, kizárná azt, hogy szeretni tudjon – és az, ha szeretni tud valaki, már nem igényli az eszet.

Tudod, hogy vernek át annyi embert könnyedén?

Így. Ne gondolkozz, csak szeress. Ne tanulj, minden tudás benned van, csak emlékezz. Ne keresd az összefüggéseket, minden csak illúzió. Ne értelemmel akarj megérteni, csak a szíveddel.

Aki átlát a szitán, az pontosan felismeri a mintát: ez az emberek szellemi sötétségben tartását szolgálja, azt, hogy könnyedén megnyírható birkák legyenek, akik még örülnek is annak, hogy végül vágóhídra viszik őket. Aki ezeket tanítja, akarva-akaratlanul is a lehúzó, sötétségbe záró, visszatartó, gátló-blokkoló örvényeket segíti az Áramlásban. Azokat a hatalmi csoportokat, amelyeknek lételeme, hogy az emberek a szellemi fejlődés helyett visszasüppedjenek állati, sőt növényi, sőt kristály szintre!

Egy tanmese, amely felnyitja a szemed

Következzék tehát egy tanmese, amely által bárki könnyedén megérti, mi az, hogy okos, értelmes vagy bölcs, és mikor melyiket érdemes választani.

Egyszer találkozott három vándor – az okos, az értelmes és a bölcs – egy keresztútnál. Mindhárman máshonnan jöttek és nem tudták, merre menjenek tovább. Egy öreg ült a keresztút elágazásainál és azt ígérte, utat mutat, ha megválaszolják egyetlen kérdését.

“Mennyi 1 + 1?” szólt a kérdés.

A vándorok összenéztek.

Az Okos felelt elsőként
Az Okos felelt elsőként

Az Okos felelt elsőként: “Ha csak ennyi a kérdés, könnyedén megfelelem. 2. Tucatnyi módot ismerek, hogy bebizonyítsam, annyi. Ha kéred, bemutatom.”

Az Értelmes következett, somolyogva mondta
Az Értelmes következett, somolyogva mondta

Az Értelmes következett, somolyogva mondta: “2. Ha szeretnéd tudni, miért kettő, itt van Okos barátom, tucatnyi módon be tudja neked bizonyítani.”

Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott
Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott

Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott.

Az Öreg megkérdezte: “Miért nem felelsz? Talán túl nehéz a kérdés?”

A Bölcs megrázta a fejét. “Mindketten tudjuk a választ és azt is, hogy mennyire semmiség az egész. Mutass utat vagy adj olyan kérdést, amit érdemes megválaszolnom”

Szerinted kit engedett útjára az Öreg?

Tanulság

Az okos ember a teljes szellemi kapacitását felhasználja a feladatok megoldására.

Az értelmes ember minden erőforrást felhasznál a feladatok megoldására.

A bölcs ember azokkal a feladatokkal foglalkozik, amikkel érdemes törődnie.

 

 

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 5
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares