Kezdőlap Spiritualitás Bölcsességek Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér

Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér

1989
0
Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér
Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér
A Tarot Iskola tizedik írása a Tarot Nagy Arkánumának hetedik lapjával, A Diadalszekérrel foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

A Diadalszekér név kissé megtévesztő, ugyanis eredeti neve alapján Harci szekérnek kéne hívni.

A Diadalszekér nagy ugrást jelent előre.

Azt mutatja, hogy megválunk megszokott környezetünktől és saját utunkat járjuk. Ehhez a szabadság utáni vágy, az elveszett paradicsom keresése vagy egyszerűen érvényesülési törekvésünk szolgáltatja a hajtóerőt.

A Diadalszekér az egyetlen Tarot kártya, mely bizakodónak és örömtelinek ábrázolja ezt az útra kelést.

Minden más esetben nehéz szívvel és félelemmel búcsúzunk.

Itt azonban hetyke, csüggedést nem ismerő előretörésről, vállalkozó kedvről és kockázatvállalásról van szó. A kártya nagy ügyességet mutat a kocsi irányításában, azonban tükrözi tapasztalatlanságunkat is az ismeretlen világban.

Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér
Tarot Iskola 10: Nagy Arkánum VII. A Diadalszekér

Ezért figyelmeztetésként is kell értelmeznünk, hogy ne értékeljük túl saját erőinket, ne legyünk eufórikusak. Lássuk be még időben, hogy nagyon sok a tanulnivalónk.

VII. A DIADALSZEKÉR (The Chariot) – Kos – Törekvés

Kulcsszavak:

Rák (csillagjegy!), új kezdet, jó irányú változás, önvizsgálat, meditáció, spirituális út

Jelzések:

Az előtted álló változás életed szerencsés kiteljesedését ígéri. Készülj fel tehát és rendezd eddigi kapcsolataidat. Lesz, amit magad mögött hagysz.

Kérdés:

Életed mely területeit érinti a változás? Kész vagy arra, hogy lezárd a régit, és az újnak szenteld figyelmedet?

Javaslat:

Keress vagy teremts magadnak szeretetteljes biztonságot sugárzó környezetet. Tervezd meg ott a váltást vagy az utazást. Most tested is figyelmet és megtisztulást igényel.

Kijelentés:

Elrendezem az életemet és felkészülök az újrakezdésre.

Analógiák:

Ji-King: 4. Meng (Ifjúkori botorságok)

Mitológia:

A Naphős (Phaeton, Ikarus, Bellerophon)

Erők feltörése, törekvés, törtetés, bizakodó indulás, kirobbanó erő. Az erőszak a hús akarata fémbe öltözve. Erőszakkal szemben állva nincs semmiféle védelem.

A Naphős (Phaeton, Ikarus, Bellerophon)
A Naphős (Phaeton, Ikarus, Bellerophon)

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A kártya fiatalembert ábrázol, aki egy kétlovas, gazdagon díszített baldachintetős kocsit hajt.

Koronát visel a fején, kezében jogart tart, testén páncélt visel. Az erő és az önbizalom jegyeit hordozza magán. A kocsihajtónak nincsenek jelentős mitologikus ősei, bár szimbolikusan rokonságban állhat Héliosz napistennel, aki a Nap szekerét hajtja, valamint Apollóval, aki az élet, a fény és a gyógyítás patrónusa. Apolló isten volt az önfegyelmezés, az erkölcsösség és a törvény szimbóluma, kinek delfoi papjai az “Ismerd meg önmagad!ó tanát tanították.

Cary-Yale Tarot Diadalszekér
Cary-Yale Tarot Diadalszekér

A Tarot-körben a Diadalszekér száma a hét, egy prímszám, mely az összetettségben látens egység jelölője.

A számnak messzire nyíló szimbolikus jelentősége van: a hét klasszikus bolygó, a hét erény és a hét tan, az ember életének hét korszaka, a hét hét napja, a Jelenések Könyvének hét pecsétje stb. A hetes a három és a négy kombinációjaként jön létre, ezért a koronát viselő kocsihajtóban a Császárnő (a 3-as kártya) és a Császár (4-es kártya) királyi utódját is láthatjuk. A hét a haladás, az önkifejezés, valamint a független cselekvés száma.

A Tarot-ciklus szempontjából a Diadalszekér annak sorsát ábrázolja, aki jól döntött, amikor a megelőző, a Döntés kártyájával jelzett dilemmával került szembe.

Sikeresen irányította át figyelmét anyjáról szeretője irányába és ezért a pszichikus energiát önmagán belül uralja, ahelyett, hogy az külső erőként hatna rá. Ezt az alapvető pszichikai energiát vagy libidót gyakran ábrázolják lóként, így a kocsihajtó olybá tekinthető, mint aki leigázta alacsonyrendű, állati ösztöneit, melyek így húzzák mostantól szekerét, ahogy azt ő akarja. Lévén uralma tökéletes; nincs szüksége gyeplőre, hogy az állatokat irányítsa. A négyoldalú szekerén ülő harcos maga az individuum, aki személyisége védőpáncéljának védelmében könnyedén halad az élet országútján.

Az ősi időkben a “persona” a színész által viselt maszkot jelentette és modern pszichológiai terminusokban is álarcot, maszkot jelent, az ego megjelenésekor felvett álarcát.

Kora gyermekkorában mindenki megtanulja, hogy szerepet játsszon az életben, fokozatosan belekényelmesedünk egy társadalmi pozícióba, amely “passzoló személyiségünknek. Felvéve azok stílusát és szokásait, akikre felnézünk, így próbálunk mások előtt megjelenni, ahogy mi szeretnénk, hogy lássanak minket.

A fiatal gyerek hamar megtanulja azt a viselkedésmintát, melyet az idősebbek elvárnak tőle és azok szerint reagál. Felnövekvése során meglehetősen vázlatos személyiségének rései gyorsan kitöltődnek és mire a felnőttkort eléri, amennyiben minden jól megy, fel van szerelve egy jól elkészített, testreszabott pszichikai védőöltözettel. Bizonyos emberek nekik nem megfelelő, vagy nem következetes “personát” viselnek és valahogy nem is érezzük magunkat jól a környezetükben.

Sohasem tudhatjuk, hogyan reagálnak vagy mit fognak legközelebb mondani és ez nehézségeket okozhat számunkra saját, a minket körülvevő társadalmi struktúrában nagyjából helyénvaló, “maszkunk” fenntartásában.

Ez a Diadalszekér negatív oldalának egyik aspektusa.

A másik veszély az, hogy a maszk idővel túl szorossá és merevvé válik, gátolja a személyiség fejlődését és azt okozhatja, hogy az én összetéveszti magát a személyiséggel, elfelejtve, hogy az csak egy maszk, melyet a kényelem kedvéért visel. Az ilyen azonosulás egyike lehet azoknak a csapdáknak, melyek az utazásnak, annak korai szakaszában, véget vetnek.

Jean_Dodal Tarot Diadalszekér
Jean_Dodal Tarot Diadalszekér

A kocsihajtó vállain látható holdsarlók jelzik azt, hogy uralkodik a benne működő hullámingadozások lunáris (szubjektív) erői fölött, míg az arany vértezet jelöli az őt körülvevő szoláris (objektív) erők elleni védelmet .

Némely Tarot kártyán koronája ötágú csillag alakú, mely a pszichikai kiegyensúlyozottság szimbóluma, jogarja pedig rendíthetetlen akaratának hatalmát képviseli. A világban a kocsihajtó az, aki megtanulta uralni testi funkcióit és minden képességével egy célra tud koncentrálni. Képzett intellektusának és megfegyelmezett testének koncentrált használatával magabiztosan halad a körülmények állította akadályok között, mindig saját útján járva. A társadalmat kormányzó törvények gyakorlati ismerete adja neki azt a különleges képességet, hogy azokat manipulálni tudja saját céljai érdekében.

Negatív aspektusában ő az erő és a jólét embere, aki arra használja anyagi javait, hogy átgázoljon azokon, akik grandiózus elképzelései útjában állnak.

Azt hiheti magáról, hogy idealista, de azok számára, akik céljairól kérdezik, egyetlen válasza a zsarnokság.

Javas szempontból vizsgálva a kártya pozitív aspektusában a világos és a sötét erők megtagadását , a harcot, a győzelmet jelenti. Negatív aspektusa a vakmerőség. Asztrológiai analógiája a Nap-Uránusz együttállás, illetve a Nyilas jegye. I Ching trigramja a Tűz, köve a tigrisszem, növénye a körömvirág, állata a Szfinx.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

Forrás: tarrdaniel.com

Képek: Wikimedia

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Shares