Kezdőlap Jóüzenetek Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék

Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék

704
0
Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék
Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék
A Tarot Iskola tizenharmadik írása a Tarot Nagy Arkánumának tizedik lapjával, A Szerencsekerékkel foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

Aszerint, hogy miként nézünk szembe sorsunkkal, a kártya vagy tehetetlenségünkre és gyámoltalanságunkra, vagy arra az élettapasztalatra utal, mely fejlődésünket és érésünket segíti.

A történések szintjén gyakran olyan helyzeteket mutat a sors Kereke, melyek folyamatát egyelőre nem vagyunk képesek befolyásolni.

A Kerék leszálló oldala azt jelenti, hogy terveink egyszerűen nem sikerülnek, Az időjárás, a közúti forgalom, a repülőtéri sztrájk, a tárgyak bosszúja vagy más “magasabb rendű erő” megsemmisíti terveinket.

Az Idő Kereke ekkor azt mutatja, hogy (még) nincs itt az ideje szándékunk megvalósításának.

A többi helyen lévő kártya ebben az esetben értékes útmutatásokkal szolgál arra, hogyan jutunk el a Kerék másik, felszálló oldalára. Ez szerencsés, kellemes, sőt meglepő változásokat jelent.

Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék
Tarot Iskola 13: Nagy Arkánum X. A Szerencsekerék

X. A SZERENCSEKERÉK (The Fortune)

Szaturnusz – Tanítás

Kulcsszavak:

Jupiter ; új kezdet, terjeszkedés, kreativitás, nagy áttörés ; önmegvalósítás ; váratlan szerencse, gyarapodás

Jelzések:

Ha nem történnek csodák az életedben, akkor valami nincs rendben! Nagy áttörés lehetősége előtt állsz! Használd ki a pillanatot.

Kérdések:

Tényleg készen állsz a nagy szerencsére, gazdagságra, sikerre? Ki, mi áll még az utadban?

Javaslat:

Írd le vagy sorold fel valakinek, akiben megbízol, mit jelent számodra a szerencse jelen helyzetben. Majd készíts listát mindarról, ami megakadályozhatja, hogy a Fortunát most megtapasztalhatod.

A Szerencsekerék ábrázolása a Carmina Burana-ban
A Szerencsekerék ábrázolása a Carmina Burana-ban

Kijelentés:

Készen állok életem csodájára.

Analógiák:

Ji-King: 50. Ting (Az Üst)

Mitológia:

A Sors istene (Tyche, Fortuna)

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A X. Szerencsekerék Tarot lap bölcsessége

Egy kétoszlopú kereten hatküllőjű fakerék függ. Különös alak lebeg a kerék felett, valószínűleg egy nyersen megrajzolt sárkány, melynek szárnyai vannak, koronát visel és egy felemelt kardot tart.

A kerék jobb kéz felőli oldalán egy hasonlóan furcsa lény (talán egy szamár) kapaszkodik, amint a kerék felfelé húzza. A kerék bal oldalán lefelé mozogva egy majomnak látszó lény függeszkedik.

Némely Táró kártyán a majmot földön guggoló helyzetben ábrázolják, amint a kereket forgatja.

A Szerencsekerék száma a Táró sorozatban a tizes.

A tizes az első kétjegyű szám, így egy új kezdetet és az előbbiek befejezését szimbolizálja.

Tradicionálisan tökéletes számnak tartják, a tökéletesség szimbóluma a kör, a kerék. A keresés második fele elkezdődött. Intuíciójának belső fényénél vizsgálva álmainak és vízióinak belső világát, a Remete észreveszi a mélységekből felbukkanó furcsa képeket.

Tudatosságának alászállása a normális éberség küszöbén túlra lehetővé teszi a tudatalatti tartalmak felszínre emelkedését.

A kerék egy mandala, a belső rend pszichikai teljességének szimbóluma.

A szerencse kerekének megjelenése jelzi, hogy a kutatás egyik fő állomása eléretett.

A Remete kiszabadította magát a társadalmi kötöttségekből és áldozata jutalmat eredményez; a sötétségből önnön nem-tudatos, rejtett oldala emelkedik fel és köszönti őt, amint a kerék forog.

Csakis a tudatalatti tartalmakkal való közvetlen konfrontáció hozhatja azokat napfényre és teszi lehetővé azok észlelését és megértését.

Csakis ilyen megértéssel világosítható meg és terjeszthető ki a tudatosság és oldhatók fel kielégítően azok a kétségek, melyeket korábban az Igazság támasztott.

A kerék szimbóluma a tudat békéjét, a bűntudat feloldását hozza és megerősíti, hogy a világ minden szintjén alapvető rend létezik.

Az ősi egyiptomiaknál a kutyafejű ember, vagy kutyafejű babuin majom volt Thotnak, a Mágia Urának, Hermész megfelelőjének szentelve, mivel ezt a majmok között a legmagasabban állónak, így a tudatalatti erők képviselőjének tekintették, mely meghaladja a közönséges tudatosság szintjét.

A keréken lefelé mozgó kutyaszerű teremtmény a mélységek világába lépő megszelídített énként fogható fel, míg a felemelkedő lény a vad tudatalatti tartalmak napfényre emelésének szimbóluma.

A Szerencsekerék a Piedmonte-i Tarot pakliban
A Szerencsekerék a Piedmonte-i Tarot pakliban

A kerék tövénél elhelyezkedő majom annak az alapvető életerőnek, libidónak fogható fel, mely a kerék hajtóerejét biztosítja, míg a felül helyet foglaló sárkány az Igazság transzformált alakjaként készen áll arra, hogy visszatartsa azokat, akiket a sors még nem készített fel arra, hogy utazást tehessenek az alvilágba.

A kerék közepe a még misztikus középpont, melyet az igazi énhez vezető, sugárzó ösvények vesznek körül. Bár ez a kártya nem képviseli a kereső végső célját, magát a központot, mégis egy olyan fejlődési állapotot jelez, melyet igen kevesen érnek csak el.

A mögöttes út lefelé, az éjszaka birodalmaiba vezet, a Hold-világba, ahol az énségnek nincs hatalma és meg kell hajolnia olyan erők előtt, amelyeket nem egészen tud felmérni.

A Szerencsekerék kártyájának hagyományos tolmácsolása szerint a lefelé ereszkedő lény képviseli a nem eléggé emelkedett lélek lesüllyedését az anyagi világ kötöttségeibe, melyeket a majom szimbolizál.

A felfelé mozgó teremtmény a felemelkedő lény, aki lassan túlemelkedik a materiális kötöttségeken, melyek ezidáig rabságban tartották. De felül ül a sárkány a karddal, készen arra, hogy amint a halál végleg elengedte testétől, újra visszalökje a leszálló kerékre, egy új testetöltésbe.

Végül, megszámlálhatatlan életek során eléri azt az állapotot, amikor a fizikai világ már nincs mit tanítson számára, és jogot szerez arra, hogy magasabb szférák irányába folytassa útját.

Ennél a pontnál a sárkány elveszíti félelmetes jellegét és ahelyett, hogy kardjával visszaküldené a törekvőt a lefelé vezető ösvényen, arra használja éles pengéjét, hogy ( szabadságot adva ezzel ( levágja róla kötöttségeit.

A mundán (külső) világban a Szerencsekerék azokat a törvényeket mutatja, melyek az életet és a halált vezérlik ( a változás elvét, amin belül semmi sem állandó, semmi sem megragadható és tartható meg végérvényesen.

A keréktől való szabadulás egyedüli módja ( míg a földön tartózkodunk ( mozgásának, forgásának elfogadása és annak megtanulása, hogyan is éljünk harmóniában vele.

A Szerencsekerék negatív oldala annak a sorsát mutatja, aki teljesen belefeledkezik közvetlen életkörülményeibe, aki azonosítja magát személyiségének változó arcával, aki képtelen arra, hogy a létezést egy szélesebb perspektívában szemlélje, aki tudatlan marad azokkal a leckékkel kapcsolatban, amire a kerék tanítaná.

Szerencsekerék ábrázolása egy középkori rézmetszeten
Szerencsekerék ábrázolása egy középkori rézmetszeten

Képtelen arra, hogy hibáiból tanuljon, úgy megy tovább, hogy azt gondolja, problémái időlegesek és saját erőfeszítéseivel, plusz kis szerencsével megoldhatóak. Ő a Párkák, a sors istennőinek örökös áldozata, aki kibogozhatatlanul a születések és halálok körforgásába gabalyodott.

Javas szempontból a Szerencsekerék pozitív arca sorsfordulót, egy új ciklus kezdetét és az ezzel járó lehetőségeket, megfordulást, szerencsét jelent.

Negatív aspektusa a „pörgés“.

Asztrológiai analógiája a Jupiter-Uránusz együttállás, illetve az Aszcendens. Ji King trigramja a Villám, ásványa a sárga karneol, növénye a napraforgó, állata a mókus(-kerék).

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

Forrás: tarrdaniel.com

Képek: Wikimedia

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 37
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  37
  Shares