Kezdőlap Spiritualitás Bölcsességek Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál

Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál

959
0
Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál
Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál
A Tarot Iskola tizenhatodik írása a Tarot Nagy Arkánumának tizenharmadik lapjával, A Halállal foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

A Halál a búcsút jelenti, a nagy elengedést, a véget.

Ezzel egyben az új, az eljövendő útját készíti elő; a kártya maga azonban elsősorban a véget tárja elénk. Ezen belül jelentheti a rég áhított, felszabadító befejezést, de természetesen legfájdalmasabb tapasztalatainkra is utalhat.

A Kardok Tízessel ellentétben, mely az önkéntes és ezzel idő előtti véget jelképezi, ez a kártya mindig a természetes véget jelöli, és azt, hogy eljött az ideje valamit útjára engedni.

A Halál indokolatlanul tartozik a rettegett kártyák közé.

Akik rózsaszín szemüveget hordanak, a kártyát csak mint az új hírnökét értelmezik, meg akarnak fosztani bennünket a búcsúzás mély átélésétől és az ehhez kapcsolódó, életigenlő tapasztalatoktól.

“Szétválasztottuk az életet és a halált, a kettő közötti idő a félelem”, mondja Krishnamurti, és hozzáteszi: “Nem élhetünk anélkül, hogy meghalnánk.”

Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál
Tarot Iskola 16: Nagy Arkánum XIII. A Halál

XIII. A Halál (Változás) (The Death)

Szaturnusz 8. ház – Határ

Kulcsszavak:

Skorpió, halál és újjászületés, átalakulás, skorpió-kígyó-sas, régi csábítások alóli felszabadulás, külső változások, elmúlás, megújulás

Jelzések:

Készen állsz arra, hogy életedben megtedd a szükséges változásokat? Fogadd el a szenvedést, ami a régi dolgoktól való megszabadulást kísérheti.

Kérdések:

Milyen olyan helyzethez vagy kapcsolathoz ragaszkodsz, amely felett már eljárt az idő?

Javaslat:

„Halj meg, mielőtt meghalnál.” Ez az ősi szufi mondás arra figyelmeztet, hogy tanuljuk meg a halál művészetét. Amíg bármekkora halálfélelem vagy a teljes elengedéstől való bármilyen félelem marad bennünk, nem élhetjük meg teljesen az életet. Minden ragaszkodás, minden „nem” megakadályoz abban, hogy az Élet természetes folyamának részévé váljunk.

Minchiate Tarot, XIII Halál
Minchiate Tarot, XIII Halál

Kijelentés:

Minden ragaszkodás, minden elutasítás megakadályozza, hogy életem a természetes mederben folyjon. Most már igent mondok a Halálra, igent az Életre, igent mondok Önmagamra.

Analógiák:

Ji-King: 59. Huan (A Feloldás)

Mitológia:

Az Éjszaka fiai (Nyx fiai; Thanatos és Hypnos)

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A XIII. Halál Tarot lap bölcsessége

Egy hatalmas kaszával felfegyverzett emberi csontváz mozog egy termékeny, fekete földű mezőn. Nem búzát arat, hanem emberi testeket, melyeknek szétszórt darabjai lábainál hevernek. Két levágott emberi fej ” az egyik koronát visel ” látható, szemeik nyitva, bőrÜk feszes. A csontváz mögött bizonyos kártyákon egy folyó folyik balról jobbra, valamint két oszlop keretezi a lenyugvó napot.

A kártya száma a tizenhármas, a halál “címere”, a mai napig a szerencsétlenség fogalmi tartalmával bír.

A Kérlelhetetlen Kaszás képének megjelenése a szám mögött igen helyénvalónak tűnik. Az arab 13-as az 1-es és a 3-as számokból áll, így analógiát mutat a 4-essel, mely a rend és a szervezettség szimbóluma.

A halál, noha nyilvánvalóan a káosz ügynöke, tulajdonképpen egy új rend ösztönzője, mely az élet után következik.

Ezen a kártyán folytatódik a “Próba” akasztott emberének története. Miután áldozata elfogadásra talált, ő már szó szerint nem ugyanaz a személy. Régi énje halott mostanra, megfelelő módon helyet adva egy teljesen új, az eddigiektől teljesen különböző valaminek.

Visconti-Sforza Tarot, XIII Halál
Visconti-Sforza Tarot, XIII Halál

Létszemlélete az egocentrikusságból átváltozik önmaga folyamatos meghaladásába.

Halálában rejlik újjászületésének lehetősége. Jung szavaival: “Amint azt a világ hérosz-mítoszai szemléltetik, az alászállás célja megmutatni azt, hogy csak a veszély birodalmában (vizes szakadék, barlang, erdő, sziget, vár, stb.) található meg a “nehezen elérhető kincs” (ékszer, szűz, az élet vize, a halál fölötti győzelem).”

Az itt bemutatott csontváz, a halál stilizált formája, nem egy tiltó figura ” inkább a megszabadító, kinek éles pengéje megszabadítja a tudatosságot a rátekeredett régi kötöttségektől.

Szokás volt egykor azt hinni, hogy a lélek a fejben lakik és az itt fekvő élő fejek is azt jelzik, hogy az élet nem függ a “porhüvelytől”, amikor nincs test, akkor a lélek az életet annak közvetlen forrásából ” a szellem termékeny talajából ” meríti.

Rider-Waite Tarot, XIII Halál
Rider-Waite Tarot, XIII Halál

A földön fekvő levágott kezek és lábak sem mutatnak bomlásra utaló jeleket.

Az egyik kéz szilárdan felfelé emelkedik a földből és a lábakat mintha elültették volna oda, ahova estek. Nem egy régi élet maradványai, hanem egy új magvai. A háttérben folyik a Sztüx, a halál fekete vize, mely az élet vize is egyben, amennyiben az újraszületés felé vezet.

A kereső saját lényének legmélyére van eltemetve, várva az élet tudatalatti kútforrásaiból előtörő, újraélesztő kapcsolatra, mely lehetővé teszi számára, hogy megvalósÍtsa megszületését a halhatatlanságba.

A kártya mundán értelmezésében azt mondja, hogy a halál az a természeti elv, mely elsöpri az elöregedett életet és megtisztÍtja a terepet az új növekedéséhez.

Halál nélkül nehezen kezdődhetne élet, de a halál nem a vég: az elöregedett élet nemcsak utat ad az újnak, hanem az annak felépÍtéséhez szükséges anyagot is biztosÍtja. A jövő a mÚlt gazdag termőtalajából fakad. Semmi sem veszik el, semmi nem megy veszendőbe ” csak a forma változik.

A csontváz maga az élet “mindenekalatti” folyamatos jelenlétét szimbolizálja.

Noha a személyes tulajdonságok és a megjelenés megváltozik az évek során, a csontrendszer, mely fenntartja azokat, változatlan marad és támasztékul szolgál a hÚsnak is, legyen az fiatalé vagy öregé.

A Halál negatív aspektusa arra a fájdalmas igazságra mutat rá, hogy nem veszi figyelembe a személyeket, mindenki bukik, aki elébe kerül, és egyikük sem menekülhet az elkerülhetetlen elől.

Javas szempontból vizsgálva, azaz egyéb általunk használt analógiarendszerrel egybevetve, a Halál kártyájának pozitÍv arca lezárást, elmúlást, lerombolást, illetve veszélyt jelez. NegatÍv aspektusa a félelem.

Asztrológiai analógiája a Vénusz-Szaturnusz együttállás, illetve a Skorpió jegye. Ji King trigramja a Víz, ásványa az opál, növénye a nadragulya, állata a kuvik.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

Forrás: tarrdaniel.com

Képek: Wikimedia,pixabay

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 46
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  46
  Shares