Kezdőlap Ezotéria és Mágia Tarot Iskola Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög

Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög

1301
0
Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög
Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög
A Tarot Iskola tizennyolcadik írása a Tarot Nagy Arkánumának tizenötödik lapjával, Az Ördög-gel foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

Az összes Tarot kártya közül természetének megfelelően az Ördög a legnehezebben megfogható, mert mindenki számára más arcát mutatja.

Az általa jelzett élményekben a közös vonás a függőség, az akaratnélküliség, a jószándékok kudarca, valamint a meggyőződésünkkel szöges ellentétben álló cselekedetek.

Az Ördög sok Tarot kártya sötét oldalának felel meg

A Mágussal (I) szemben ő a Fekete Mágus.

Része a Főpapnő (II) sötét oldalának, ő a Főpap (V) álszent, az anyagi világnak hódoló ellenpárja, a Szeretők (VI) hatalmi harccá vagy lélektelen kéjsóvársággá torzult oldala, az Igazságosság (VIII) megvesztegethető vagy önbíráskodó árnyéka.

Ő testesíti meg az Erő (XI) zabolázatlan mohóságát, ő a Mértékletesség (XIV) ellentéte, a mértéktelenség, ő uralja a Hold (XVIII) túlsó területeit.

Mint kísértő, természetesen legtöbbször vonzó formában jelenik meg.

A kártya azt mutatja, hogy a tűzzel játszunk, és pokolian (!) oda kell figyelnünk, nehogy megégessük magunkat. Mélyebb értelmezési szinten azt jelenti, hogy a feltett kérdés vonatkozásában saját árnyékos oldalunkkal kell szembenéznünk.

Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög
Tarot Iskola 18: Nagy Arkánum XV. Az Ördög

XV. AZ ÖRDÖG (KÍSÉRTŐ) (The Devil)

Plútó – Rendezetlenség

Kulcsszavak:

Bak, alkotó energia, nemzőerő, humor, érzékiség, szexualitás, kreatív energia, individualitás

Jelzések:

Lehet, hogy vannak olyan emberek, akik úgy néznek rád, mint egy démonra, akik azt állítják, hogy Sátán vagy. Humorral és könnyedséggel közelíts hozzájuk. Fogadd el, amit az élet ad. Tartsd magad egyenesben! Maradj a Földön!

Kérdések:

Van olyan kívánságod vagy vágyas, amit magadnak sem ismersz el?

Javaslat:

Helyezkedj el kényelmesen a meditációhoz. Figyelj a légzésedre. Képzeld el, hogy minden kilégzéssel egy tő nő ki a gerincedből és mélyre hatol a föld közepébe, ez gyorsan történik. Most érezd azt, hogy minden belégzéssel földenergia áramlik beléd. Egész testedet betölti. Aztán figyelj a fejed tetejére. Nyílj ki az aranysárga kozmikus energia előtt. Érezd, ahogy összevegyül a földenergiával és betölti a tested.

Kijelentés:

Én vagyok az ura az életemnek.

Analógiák:

Ji-King: 36. Ming Ji (A Fény Elsötétedése)

Mitológia:

A Kísértő (Shemachasai, Azazel, Helel, Samael, Lucifer, Satan)

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A kártyán az ördög kőtalapzaton álló, vagy guggoló jólismert figurája látható.

Bőrszerű szárnyakat visel, fejéből szarvak nőnek ki. Meztelen teste alakjában inkább feminin jellegű, nagy mellei vannak. Bizonyos kártyákon egyik kezében lángoló fáklyát tart. Lábainál két kisebb démon áll, melyek szintén meztelenek és szarvakat viselnek, de szárnyuk nincs. Mindkét démonnak laza hurok van a nyakán, melyet lánc erősít az ördög emelvényéhez.

Az ördög és segítőinek képe, csakúgy mint a megelőző Táró kártya, tipikus középkori ábrázolás.

Néhány régebbi Táró kártyán mintha agancsos sisakot viselne valóságos szarvak helyett és felettébb emlékeztet a kelta Cernunnos istenre, aki valószínű előfutára a keresztény ördögképnek.

Jean Dodal Tarot XV. Az Ördög lapja
Jean Dodal Tarot XV. Az Ördög lapja

A kártya száma a tizenötös, mely az arab egyes és az ötös – hatosra redukálható – számaiból áll. A hatos az ellentétes elvek egyesülésének (lásd a Döntés avagy a Szeretők kártyáját), illetve a szerelemnek a száma.

A hatágú csillag két egymásba kapcsolódó háromszögből áll, a tűz felfelé mutató alkímiai szimbóluma kapcsolódik a víz lefelé irányuló szimbólumához.

íme újra egy kártya, mely a tudatosságba visszavezetendő tudattalan tartalmakról szól. Miután kapcsolatot teremtett belső énjével, a kereső most folytathatja a rejtett központ kutatását. Már nincs elszigetelve személyiségének szűk keretei között, hiszen megteremtette a kapcsolatot a mélytudati teremtő erőkkel.

Ezen a szinten találkozik először azokkal a hatalmas erőket hordozó alakokkal, akik nem csupán személyes pszichéjének részei, hanem az emberiség, mint egész, tudatalatti rétegeihez tartoznak.

Ezek azok az “ősképek”, melyek a létezés hajnalához tartoznak, a mélységek istenei, kiknek ereje hatalmas és akik halálos vonzást gyakorolnak a tudatos tudatra. Az ősi világban ezeket a megszelídítetlen erőket olyan istenségek személyesítették meg, mint Dionüszosz, akiről Jung az alábbiakat mondja:
“Dionüszosz az elragadtatásban való feloldódás mélysége, ahol minden emberi különbözőség egybeolvad az őseredeti lélek (primordial psyche) állat istenségében – egy meglátásokat eredményező, de borzongató tapasztalat.” ( Psychology and Alchemy, 90. old.)

Amikor ezzel az alakkal találkozik, a kereső valódi kihívással áll szemben: most már látja, hogy kutatását miért hívják “a hős útjának”, mert valóban csak egy hős tud ellenállni az ördög erejének. Hasonlóan, mint kutatásának kezdetén, amikor szembe kellett néznie saját árnyékával, legyőzni azt, ezáltal magasabb szinten újjászületni – nos itt hasonló küzdelemre kerül sor.

Az ördöggel való találkozás mindenek között a legveszélyesebb, mert az ördög személyesíti meg a belső én erejét.

Ha ő győz, akkor a tudatosságot elárasztja egy sötét erő és a kereső a “nagyzási hóbort” áldozatává válik. újfent megerősödik egocentrikussága és saját erejének és bölcsességének megszállottjává válik. Azt fogja hinni magáról, hogy ő minden tudás letéteményese, Isten bölcsen kiválasztott üzenetközvetítője – sőt talán még azt is, hogy ő maga Isten inkarnációja.

Rider Waite Tarot XV Az Ördög
Rider Waite Tarot XV Az Ördög

Olyan lesz, mint a megszállott, amint magára aggatja az istenség jelvényeit. Viszont ha az árnyék kihívása kellően fogadott, és annak valódi arca felismerszik, akkor az ördög ereje, kiegyensúlyozott és ellenőrzött módon, a tudatosság szférájába vonható és a sötétség erői a világosság erőivé transzformálhatók.

A halál sötétségében rejtőznek az új élet magjai – a Sátán Luciferré változik, a ragyogó angyallá, kinek neve azt jelenti: “A Fényhozó”.

A magasztos “keresés” ezen szintjének feladata megérteni és integrálni a természet legmélyebb késztetéseit, melyek nagy erővel követik saját törvényeiket, és amelyeket éltető, kreatív ösvényekre kell vezetni.

Ennek a kártyának a középponti alakja – hagyományos okkult tanításokban – Pán.

Ősi időkben Pán volt az istenek közül az, akit mint életadót, mint a termékenység, a bőség és a létrehozás urát tiszteltek. Pán alakja legalább olyan fontos, mint a Halálé. Halál nélkül az élet tarthatatlanná válna egy túlnépesült világban, az élet-erő nélkül pedig sosem keletkezett volna élet az ősingoványból.

Pán tanítása abban áll, hogy a természet lényeit nem szabad lebecsülni.

Minden emberi lény, bármilyen fejlődési szinten is legyen, hordoz magában emberi ösztönöket és érzelmi töltetű indítékokat. Ugyanakkor nem kell feltétlenül ezek szolgaságába hanyatlani! A kártyán látható két emberi alak ezt a veszélyt érzékelteti-ugyanakkor azt is mutatja, hogy ez a veszély elkerülhető. A lánc, ami fogva tartja őket, nem olyan biztos, és el is lehetne távolítani, amennyiben úgy akarnák. Az ösztön erői valóságodak, és az élet lényeges részét alkotják, minndazonáltal alá kell rendelni azokat a tudatosság magasabb szempontjainak.

A Javas-táróban a tizenötös kártya neve: A Kísértő.

A Javas-táróban a tizenötös kártya neve: A Kísértő.
A Javas-táróban a tizenötös kártya neve: A Kísértő.

Pozitív aspektuséban tantrikus, a szexuális erők irányításával kapcsolatos lehetőségeket, illetve még különböző támaszokat is jelez, negatív aspektusa viszont a ragaszkodás. Asztrológiai analógiája a Mars és a Vénusz együttállása, Valamint a Skorpió és Bak jegyei. Ji King trigramja a Tűz. Az analógiásan hozzárendelhető ásvány a vérvörös karneol, növénye a szőlő, állata a kecskebak.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

Forrás: tarrdaniel.com

Képek: Wikimedia,pixabay

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares