Kezdőlap Spiritan Ezotéria és Mágia Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő

Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő

1317
0
Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő
Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő
A Tarot Iskola tizennegyedik írása a Tarot Nagy Arkánumának tizenegyedik lapjával, Az Erővel foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

Az Erő kártyája bizonyos értelemben rokonságot mutat a Mágussal.

Mint ott, itt is titkos, mély, belső harmónia a különleges erő alapja.

Amíg a Mágus befolyásoló hatalma a tudatos és tudatalatti erők harmóniáján alapul, addig ezen kártya életereje, bátorsága és szenvedélyessége a civilizált embernek saját állati természetével való kibékülését fejezi ki.

Ez a kártya egyértelművé teszi, hogy ösztönlény valónkat nem rejthetjük sápadt erények mögé

Nyíltan szembe kell néznünk a bennünk élő, néha félelmetes archaikus erőkkel, azokat szeretettel elfogadva, gyöngéd erőszak útján kell lassanként megszelídíteni.

Ily módon nemcsak ezek az őserők állnak rendelkezésünkre, hanem mindazon erőtartalékaink, melyeket eddig ösztöneink elnyomására fordítottunk.

Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő
Tarot Iskola 14: Nagy Arkánum XI. Az Erő

XI. AZ ERŐ (The Strength) – VÁGY (Crowley)

Oroszlán – Uralom

Kulcsszavak:

Oroszlán jegy ; szenvedély, többdimenziós kreativitás, tehetségek, erő, állati energiák beolvasztása ; régi félelmek és beidegződések legyőzése

Jelzések:

Ha készen állsz arra, hogy elfogadd mindazt, amit magadban találsz, képes leszel mindenen mély érzékenységgel, éberséggel, szeretettel és megértéssel keresztülhaladni.

Kérdések:

Életed mely területeit szeretnéd teljesebben kiélni? A múltban mi akadályozott meg abban, hogy így tegyél? Kész vagy ezzel újra foglalkozni?

Javaslat:

Kezelj mindent nagyobb éberséggel, tudatossággal. Az olyan érzelmeket, mint a szeretetet, a szomorúságot, a fájdalmat, a lazaságot vagy a félelmet gyakran akadályokként éljük meg, csak, mert sohasem tanultuk meg, hogy potenciális energiaként használjuk őket.

XI. AZ ERŐ (The Strength) – VÁGY (Crowley)

Kijelentés:

Teljes egészében élvezem az életet.

Analógiák:

Ji-King: 26. Ta Csu (A Nagy Megszelídítő Ereje)

Mitológia:

Az Oroszlánnő (Hebe, Heba, Istara, Urduk, Kyrene)

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A XI. Erő Tarot lap bölcsessége

A képen egy fiatal nő határozott mozdulattal ragadja meg az előtte álló hatalmas oroszlán állkapcsát. Fején nagy, furcsa formájú kalapot, vállain bőszabású köpenyt visel. Veszélyesnek mondható helyzete ellenére nyugodtnak, rendíthetetlennek látszik.

Az Erő a Táró kártyákon megjelenő négy erény közül a második.

Az Erő kártyáján megjelenő, oroszlánt zabolázó fiatal nő képe jólismert a középkori ábrázolásokból.

A kártya a tizenegyes számot viseli, mely a második kétjegyű szám. Minthogy ez közvetlenül követi a tökéletes tizes számot, a tizenegyes hagyományos jelentése a sebezhetőség, a veszély és a túlzás.

Mivel arab számokkal leírva az egy megduplázásaként jön létre, analógiát mutat a kettes számmal, amennyiben feszültséget, szembenállást és a különböző tulajdonságok megbékítésének nehézségét sugallja.

Ezek a lehetőségek mind nyilvánvaló módon jelennek meg az Erő Táró kártyáján.

Az első látvány, mellyel a Remete tudatalattijában, alvilágában tett utazása során találkozik, a saját árnyéka, önmagának egyfajta eltorzított kivetülése, reflexiója. Az árnyékban lakozik lényének minden sötét aspektusa, melyet személyisége képtelen volt elfogadni, s melyek mostanáig csak sötét gondolatok, zavaros álomképek formájában manifesztálódtak.

A tudatos tudat és annak árnyéka mind részei a lélek egészének, és amíg a két rész nincs kibékítve egymásssal, addig a további szellemi fejlődés lehetetlen.

A XI. Erő Tarot lap bölcsessége
A XI. Erő Tarot lap bölcsessége

A legtöbb ember képtelen szembenézni és konfrontálódni az árnyékkal, így ennek negatív, sötét tulajdonságai a külső világra vetülnek ki. Keveseknek sikerül keresztültörni az önmegtévesztés eme hálóján addig a megrendítő igazságig, hogy az árnyék bennük, önmagukban van.

A legtöbb ősi mítoszban, mely a hősies keresésssel, kutatással foglalkozik, a hősnek szüksége van egy barátra, aki gyakran egy primitív „vadember“, aki vele együtt teszi meg az utazást.

A hősnek és barátjának egyesített képességeire van szükség, hogy a megjelenő nehézségek legyőzhetők legyenek.

Mindenekelőtt azonban egymással kell megküzdeniük és a hősnek le kell győznie a vadembert ahhoz, hogy a továbbiakban együtt haladhassanak. Jung mondotta: „Az önvaló az ellentétekben, és a közöttük lévő konfliktusban manifesztálódik – ez a COINCIDENTIA OPPOSITORUM. Eszerint az önvalóhoz vezető út konfliktussal kezdődik.“

Ezt a kritikus találkozást mutatja a Táró Erő kártyája.

A megelőző Szerencsekerék kártyán láttuk, hogy a Remete befelé fordulása révén elkezdődik az altudati elemek felemelése az éber tudatosság szférájába. Itt az ösztönerők alkímiai oroszlánjának szimbólumaként megjelenő árnyékot a szelídség erejével igázza le a kereső, akit a fiatal nő szimbolizál, jelezve, hogy nem a merev szigorúság a siker eléréséhez szükséges tulajdonság.

Ezt a kritikus találkozást mutatja a Táró Erő kártyája.
Ezt a kritikus találkozást mutatja a Táró Erő kártyája.

Az oroszlán legyőzése az ösztönös vágyakkal való megbékélést jelenti – felszabadulnak az árnyékba bezárt energiák, melynek eredményeképpen a tudatosság újra rátalál a belső központhoz vezető régen elfelejtett ösvényekre.

A külső világban az Erő kártyája képviseli azt az individuumot, aki a fegyelem segítségével éri el az önkontrollt, mely megszabadítja az állandó szétszórtságtól, hangulatváltozásoktól, melyeknek a közönséges halandók rendszeresen áldozatul esnek.

A fiatal nő – mint a hetes kártyán a kocsihajtó – egyfajta erőt képvisel, de ez a céltudatosság passzív, belső irányultságú – azaz nem a cselekvés kifelé irányuló – ereje.

Negatív aspektusában az ösztönös szükségletek elfojtását mutatja, mely abból a félelemből táplálkozik, hogy a potenciális erő lerombolhatja a társadalmi konvenció külső mázát, melyen belül a bizonytalan tudat biztonságban érezheti magát.

Javas szempontból vizsgálva az Erő kártyájának pozitív aspektusa a nem tudatos elemek megfékezése, küzdelem a túlsúlyra törekvő elemi energiákkal, a belső erő.

Negatív aspektusa az erőszakosság!

Asztrológiai analógiája a Mars-Szaturnusz együttállás kvadrátja a Holddal, illetve a Rák jegyével. Ji-King trigramja a Hegy, ásványa a gránát, növénye a kender, állata a tigris.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

Forrás: tarrdaniel.com

Képek: Wikimedia,pixabay

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares