Kezdőlap Ezotéria és Mágia Asztrológia Tarot Iskola 3: Nagy Arkánum 0. A Bolond

Tarot Iskola 3: Nagy Arkánum 0. A Bolond

1368
0
A Tarot Iskola harmadik cikke a Tarot Nagy Arkánumának nulladik lapjával, A Bolonddal foglalkozik.

Az első részt itt olvashatod, a második részt pedig itt.

A Bolond a 0. lap. Profán (hétköznapi) olvasatával ellentétben nem bolond, ostoba embert vagy ostobaságot, hülyeséget jelent – ellenkezőleg.

Azért 0. lap, mert bármi lehet de még semmi sem. Tiszta lap, Tabula Rasa.

A Bolond a bennünk élő gyermeket személyesíti meg. Spontán újrakezdést és előítélet – mentes nyitottságot jelképez. A játékos, életvidám gondtalanság kifejezése azt mutatja, hogy csodálkozva, határozott elvárások és gyakran előzetes ismeretek nélkül lépünk életünk egy új területére.

Tarot Iskola 3: Nagy Arkánum 0. A Bolond
Tarot Iskola 3: Nagy Arkánum 0. A Bolond

Gyermekes kedélyre és ennélfogva könnyelműségre, balga naivitásra, játékosságra is utalhat, de ugyanakkor jelenthet ostobaságot is, vagy a bölcs és alázatos belátás egyszerűségét, amihez csak hosszú és gyakran fáradságos út végén érkezhetünk.

A Bolond megtestesítheti a kópét, pimasz frátert, de a király alteregójaként akár az egyetlen őszinte udvari tanácsadót is. Minden esetben teljesen a jelenben él, a nyitottság és a spontán becsületesség kifejezője, mindig kész az új tapasztalatok szerzésére.

A Bolond alapjelentései

0. (XXII.) A BOLOND (The Fool) – Merkúr / Uránusz – Neptunusz – Őrület

A Bolond alapjelentései
A Bolond alapjelentései

Kulcsszavak : nyitottság, bizalom, hűség önmagunkhoz, ugrásszerű fejlődés, teljesítőképesség, kockázatvállalás, szabadság, bátorság, függetlenség, kreativitás, nagy potenciál, szív hangjára kell hallgatni

Jelzések: Kész vagy az új kezdetre, sőt akár egy nagy ugrásra is avagy minőségi változásra? Engedj, merj ugrani akkor is, ha a félelem visszatart! Hallgass a szívedből jövő hangra!

Kérdések: Mitől kell elhatárolódnod, hogy felszabadulhass? Mit jelent számodra a félelmetes tigris? Hogyan képzeled el a bátor ugrást az új felé? Milyen lesz ez? Hová hív a szíved?

Szuggesztió : Húzz más lapokat a fenti kérdésekre, ha a válaszok nem elég világosak számodra!

Kijelentés : Most már követem a szívemet. Nyitott vagyok, és készen állok, hogy elinduljak bárhová, amerre a szívem vezet.

Analógiák:

Ji-King: 25. Wu Wang (Az Ártatlanság – A Váratlan)

Mitológia: A Bolond (Parcifal)

kulcsszavak: nyitottság, kíváncsiság, spontaneitás, őrültség, irányítottság, kiszolgáltatottság

Aki az ismeretlenbe merészkedik bolond vagy bölcs. Egy kérdés az első lépés a válasz felé.

Tradícionálisan ez a kártya vagy számnélküli, vagy a nulla számot képviseli.

Egy férfit ábrázol, aki udvari bolondnak van öltözve. Az udvari bolond ismerős figura volt a középkori és a reneszánsz Európában. Bár néhányuk púpos, törpe, furcsa figura volt, sokan közülük jól képzett akrobaták voltak, vagy énekesek, táncosok, akik az udvarban különleges pozíciót töltöttek be. A bolond szabadon kifigurázhatta mesterét, vagy olyan sértő tréfákat süthetett el, amit más ember soha nem tehetett. A különlegesen tehetséges bolondok olyan nagy hírnévre tehettek szert, amely messze túlnyúlt uruk területének határain, sőt esetenként messze földön ismert szórakoztatókká váltak, akik mindenfelé utazgattak, és bármilyen királynak, hercegnek, bárónak a szolgálatába álltak, ha az meg tudta fizetni őket.

Mindazonáltal a Tarot kártyán szereplő Bolond nem úgy néz ki, mint aki ilyen kiválóságot ért el.

Sok régebbi kártyán ruházata szakadozottés épp egy kutya harapja lábon, amint ő tovasétál. A vállán átvetett boton egy batyut visz, másik kezében botot markol. A batyu eredetileg egy disznó felfújt hólyagját reprezentálta, egy primitív léggömböt, mely része volt a bolond kelléktárának. Néha úgy mutatták be, mint aki egy fényes színű pillangót vagy bogarat követ, úgy, hogy az az arca előtt röpköd. Ez esetben a batyu valójában egy lepkeháló, mellyel áldozatát reméli elkapni.

A bölcs Bolond archetípusa megtalálható a föld legkülönbözőbb kultúráiban.

A társadalmi életben való tapasztalatlansága a felszínen előnytelennek tűnik, de valójában ez biztosítja, hogy a tudata nincs bezárva a szokatlan tapasztalások előtt, melyek a hétköznapi ember számára nem ismeretesek. ő a vándor, aki a rendezett életforma perifériáján él, megy a saját útján, figyelemre sem méltatva a szabályokat és a tabukat, melyekkel asz emberek megpróbálják visszatartani.

A bölcs Bolond archetípusa megtalálható a föld legkülönbözőbb kultúráiban.
A bölcs Bolond archetípusa megtalálható a föld legkülönbözőbb kultúráiban.

Ő az őrült, aki magában hordozza a géniusz magjait, akit a társadalom lebecsül, és mégis ő az a katalizátor, aki átalakítja a társadalmat. A Bolond a Zöld Ember, a létezés egy új ciklusának előhírnöke, az új élet és friss kezdések hírnöke. Olybá látható, mint az ártatlan lélek, amint megkezdi fizikai létesülését; az ifjú gyermek, akinek még meg kell tanulni a veszélyeket a világban, vagy mint a megvilágosodás kutatója, az intuíció mozgó pillangóját kergetve annak reményében, hogy az a misztériumokhoz vezeti őt.

Az állapot örömteli és gondtalan.

Mégis sejteti az előtte álló kelepcéket és próbákat. ő reprezentálja a rend előtti káoszt, a tiszta impulzust, amelyik sem nem jó, sem nem rossz. Szimbolikusan mondhatjuk, hogy a bolond egyszerre a kezdet és a vég, ezért nem meghatározott egy adott számmal és megjelenhet a huszonkét lapos kártyasorozat elején és végén is.

Amikor megjelenik, pszichológiai szempontból úgy tolmácsolható, mint az újszülött, akinek még nincs tudata önmagáról, mint külön létezőről. ő még nem egy individuum, és ezért nem felelős a tetteiért. úgy ábrázolják, mint aki úgy indul életútjára, hogy az érzéki tapasztalás fényes pillangója igézi meg, valamint nem törődik azokkal a figyelmeztetésekkel, melyek az előtte álló szakadékot, az anyagi kötöttségeket jelzik.

Batyuja tartalmazza azokat a maghatározhatatlan emlékeket, melyeket maga mögött hagy, emlékeket, melyek állandóan előremozdítják őt a kutatásban, hogy visszaszerezze azt, amit éppen elveszíteni készül -a kezdeti ártatlanságát. Vanak olyan ábrázolások, ahol egy kis virág van a kezében, ez a lelke, isteniségének a része, ami keresztül fogja vinni valamennyi nehézségen.

A Bolond negatív aspektusára a Joker világít rá, aki az extravagáns szórakozások hajszolásával foglalkozva nincs tekintettel a káoszra és az anarchiára, amit maga mögött hagy.

Csak a pillanat féktelen öröme az, ami őt egyedül érdekli.

A Bolond kártyájának asztrológiai analógiája az Uránusz-Jupiter együttállás (Vízöntő). A kártya pozitív aspektusában a szellem felé fordulást, a kötetlenséget, a gondtalanságot jelöli. Negatív aspektusában felelőtlenséget jelez. Ji King analógiála a Szél trigramja, ásványa az akvamarin, növénye a fagyöngy, állata a pillangó.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Szerző: Tarr Dániel
Forrás: tarrdaniel.com
Képek forrása: wikimedia

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  38
  Shares