Kezdőlap Ezotéria és Mágia Mágia Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó

Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó

1019
0
Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó
Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó
A Tarot Iskola hetedik írása a Tarot Nagy Arkánumának negyedik lapjával, Az Uralkodóval foglalkozik.

A Tarot Iskola anyagait itt olvashatod.

Az Uralkodó a szerkezeti elemet, a stabilitást, a biztonság és folytonosság utáni vágyat jelképezi.

Azon törekvésünket szimbolizálja, mellyel igyekszünk függetleníteni magunkat a természeti feltételektől, azok minden kiszámíthatatlanságától.

Még ha esetenként túl is lövünk a célon, ez ne tartson vissza attól, hogy e gyakran gyanakvással szemlélt kártya pozitív oldalait is kellőképpen értékeljük.

Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó

Az Uralkodó a rendre, józanságra, fegyelemre, felelősségre és a pragmatikus eljárásmódok iránti érzékünkre is utal

Ugyanakkor mindezek eltúlzására is, mely merevség, élettelenség, uralomvágy és acélos hatalomgyakorlási vágy formájában jelenik meg.

Kulcsszavak:

Kos, úttörő, felfedező, vezető, kezdeményező, kreatív bölcsesség, kiemelkedő vezetői tulajdonságok, cselekvésre való ösztönzés, vakmerőség, új kezdet, apaság, tekintély, tetterő, kalandvágy

Jelzések:

Ez a megfelelő pillanat a változásra vagy egy új kezdetre. Bízz saját energiádban, és mozdulj azzal együtt.

Kérdés:

Milyen újjáélesztésre van szüksége az életednek? Vannak-e lépcsőfokok, melyeken szeretnél elindulni felfelé?

Javaslat:

Vizsgáld magadat kritikusan, főleg ami feletteseiddel és beosztottaiddal való kapcsolatodat illeti.

Kijelentés:

Bízom az erőmben, szolgálva uralkodom, uralkodva szolgálok.

Analógiák:

Ji-King: 7. Si (A Hadsereg)

Mitológia:

A Pátriarka (Ábrahám, Izsák, Jákob)

A Császár a szabad ég alatt trónol.

Fején koronát visel, néhány kártyán teljes páncélzatban jelenik meg. Kezében jogart tart, oldalánál vagy a trónba vésve egy pajzs látható egy sas képével.

Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó
Tarot Iskola 7: Nagy Arkánum IV. Az Uralkodó

Ez a kártya a sorozatban a négyes számot viseli. A négy a konkrét rendezés, a földi törvények “szögletes” logikájának száma. Száraz logikát, akaraterőt és a földi emberiség világát szimbolizálja.

Töltsd le most mobilodra innen a 7 Spiritan Csakrakártyát, vagy akár ki is nyomtathatod őket, hogy mindig kéznél legyen az alaptudás a csakrákról!

A Császár a Császárnő hitvese.

Ő is a teremtést szimbolizálja, de az akarat teremtő erejét – nem pedig az érzelmekét. A Császár inkább az erő, semmint a szeretet szimbóluma.

Mitológiailag azoknak az atya-ősöknek a leszármazottja, mint a görög Uránusz isten, az ég Ura, akinek hitvesével, a Földanyával való násza egyesítette a Kozmikus Tojás két felét és a káoszból megszülte az univerzumot.

Ő a szimbóluma azoknak a harcos, patriarchális társadalmaknak, melyek soron követték a Nagy Anya primitív földművelő kultúráit.

A kezében tartott jogar férfierejének szimbóluma, a teremtő erőé, mellyel birodalmát megteremti és fenntartja. Az aranygömb – a másik kézben – jelzi, hogy a fizikai sík törvényeinek tökéletes megértésével bír, mely lehetővé teszi számára, hogy maga körül a világot rendezze és szabályokat alkosson az emberek számára, melyek alapján azok élni tudnak.

A kocka alakú trón, amin ül jelzi azt, hogy uralja az anyag vad és szervezetlen erőit.

Súlyos koronát visel, világi hatalmának és az anyagi sík legyőzésének szimbólumaként, de a kopár vidék, ahol ül a kizárólagosan az erőn alapuló férfierő sterilitását sejteti, mely kizárja azokat a finomabb, nőies kvalitásokat, melyeket hitvese, a császárnő példáz.

A Császár jellegzetességét a szellem világában a trónjára, vagy pajzsára vésett jel tudatja.

A sas szimbolizálja az uralt akaraterő és a gyakorlás által megtisztított emberi lelket. Csak ha felvesszük a harcot az élet nyomorúságain, csapásain keresztül és győzedelmeskedünk a körülményeken, akkor éri el lelkünk a szabadságot.

A Császár jellegzetességét a szellem világában a trónjára, vagy pajzsára vésett jel tudatja.
A Császár jellegzetességét a szellem világában a trónjára, vagy pajzsára vésett jel tudatja.

A megfogható dolgokban való nagy bizalma és kimért viselkedése, mellyel azokkal foglalkozik általános tisztelet fókuszpontjába állítja és ő az, aki-ben mindenki a logikus és példásan kiegyensúlyozott egyéniséget látja, aki megbízhatóan teszi a legjobb dolgot a legjobb időben.

De az érzékszervi tapasztalások rendszertelen módon érik az agyat és annak eldöntése, hogy melyik érzékelésnek tulajdonítunk nagyobb fontosságot, több tényezőtől függ.

Mivel a Császár főleg a pillanatnyi impulzusok alapján operál, könnyen elveszítheti stabilitását, amikor olyan fontosabb dolgokkal kell foglalkoznia, melyek szubtilisabb képességeket igényelnek.

Ahogy a fiúgyermek elborítja anyját a Császárnő tulajdonságaival, hasonlóképpen a lánygyermek gyakran látja apjában a császárt.

Ahogyan az anya esetében is láttuk, az apa-kép is egy meglehetősen erőteljes alak, aki a nő teljes életét befolyásolni tudja. Sok nő éli le az életét, hogy úgy csinálja a dolgokat, ahogy a papának tetszene; olyan véleményeket hangoztatnak, amivel a papa biztosan egyetértene és mindezt teszik a “józan ész nevében”.

A Császárnak, mint atya-alaknak van egy pozitív oldala, amin keresztül tud a nő számára juttatni azokból az erőteljes férfi tulajdonságaiból, melyek az élet harcaiban nélkülözhetetlenek – erős akaratot, bátorságot és félelemnélküliséget.

Egyik végletként lehet hajthatatlan zsarnok, a másik végletként egy erőteljes szövetséges. Mindazonáltal megbízhatóságát inkább erejének, semmint jó döntőképességének tulajdoníthatjuk.

Javas szempontból vizsgálva – azaz a Császár kártyáját összevetve az egyéb – a javas praxisban használt analógia rend-szerekkel – hozzá tartozik az életerő, a stabilitás és a hatalom.

Negatív aspektusa az “ego”-itás, a túlzott merevség, rugalmatlanság. Asztrológiai analógiája a Nap-Jupiter együttállás illetve az Oroszlán jegye. Trigramja a Szél, ásványa a rubin, növénye a szantál, állata az oroszlán.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]

Akarsz többet tudni? A folytatást, analógiákkal és titkokkal itt olvashatod: Tarot Iskola fóruma.

Szerző: Tarr Dániel

Forrás: tarrdaniel.com

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 • 35
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  35
  Shares