Kezdőlap Spiritualitás Bölcsességek 11 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről...

11 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről – még Jézus felesége, gyermeke és egy zene kottája is szerepel rajta!

27957
0
13 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről - még Jézus felesége, gyermeke és egy zene kottája is!
Tudtad, hogy Az utolsó vacsora olyan titkokat rejt, mint egy zenei kotta vagy hogy Leonardo a csillagjegyek szerint csoportosította az apostolokat rajta?

Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festménye az egyik legcsodálatosabb, leggyakrabban tanulmányozott és leginkább reprodukált műalkotás, amit a világ valaha is ismert.

A festményen az Újszövetségből jól ismert utolsó, pészachi vacsora látható, amit zsidó hagyományok szerint ültek meg Jézus és apostolai.

Írásunkat immáron egy közel 10 perces hangzócikk formájában is meghallgathatod, kattints ide:

Függetlenül attól, hogy hányszor láttad, fogadjunk, hogy nem ismered az összes tényt róla.

Úgy véled, már feltárta neked a titkait? Na és a festménybe kódolt zenét meghallgattad, vagy láttad Jézus és Mária Magdaléna gyermekét?

Következzen most 10 tény és titok, amelyek által még inkább ámulatba fog ejteni Leonardo da Vinci zsenialitása.

13 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről - még Jézus felesége, gyermeke és egy zene kottája is!
13 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről – még Jézus felesége, gyermeke és egy zene kottája is!

Az utolsó vacsora 11 ténye és titka

1. Az utolsó vacsora hatalmas festmény

Habár a fényképekről ez nem derül ki, Az utolsó vacsora igazán hatalmas: 4,6 x 8,8 méteres, azaz 40,48 négyzetméteres!

40,48 négyzetméteres Az utolsó vacsora
40,48 négyzetméteres Az utolsó vacsora

2. Múzeumban nem látható Az utolsó vacsora

Habár az utolsó vacsora a világ egyik leginkább ikonikus festménye, állandó otthona egy kolostor Milánóban, Olaszországban. Leonardo da Vinci a vallási alkotást a Santa Maria delle Grazie kolostor étkezőjének falára festette 1495-ben.

Egy későbbi munkálat során, amikor a kolostort bővítették, átjáró került a falra alá, ezért a festmény egy részét tönkretették.

3. Az utolsó vacsora festmény, nem freskó

Habár falra festették, Az utolsó vacsora festmény és nem freskó – méghozzá az alkalmazott technikák és festékanyagok közötti különbségek miatt.

Egy freskó esetében egyrészt tompábbak a színek, másrészt a még nedves alapozó felületre kell felvinni. Márpedig da Vinci nem akart rohanni.

4. Leonardo új festési technikát talált fel Az utolsó vacsorához

Annak érdekében, hogy minden részletet tökéletesen megfesthessen, Leonardo da Vinci feltalálta a saját technikáját, tempera festékkel festett a kőre. Olyan anyaggal alapozta a falat, amelyről remélte, hogy ellenáll a hőmérséklet változásainak, és megvédi a festményt a nedvességtől.

5. Kevés maradt meg Leonardo eredeti ecsetvonásaiból

Sajnos Leonardo számításai nem jöttek be, és alig száz éven belül a festék peregni kezdett a falról, ezért a 16. században egyszer restaurálták, majd a huszadik század végén már szakavatott restaurátorok vették kezelésbe.

Ezért rendkívül kevés maradt meg Leonardo eredeti ecsetvonásaiból és az általa használt festékből.

6. Leonardo szögeket és zsinegeket használt

Ahhoz, hogy megfelelő térbeli hatást és arányokat érjen el, Leonardo számos szöget és sok méternyi zsineget használt a szögek és irányok tökéletes megalkotására.

Ennek köszönhetően, szemből nézve azt az illúziót kelti a festmény, mintha a távoli horizontot is láthatóvá tevő szobába nézne be a látogató.

7. Júdást egy valódi bűnöző után mintázta meg Leonardo

Júdás a képen balról a negyedik alak. Egy, a keze ügyében lévő kis pénzes zsák is segít az azonosításában.

Azonban Leonardo még ennél is tovább ment, és a milánói börtön egyik elítéltjét festette meg Júdásként.

8. Júdás árulására több jelet is hagyott Leonardo

A már említett, és egyértelmű pénzes zacskón túl még egy felborult sótartó is látható Júdás keze ügyében.

A kiömlött só a babonatikus hagyományok szerint a balszerencse jele.

9. Egy zenei kottát rejtenek a kenyerek és tenyerek

Egy olasz zeneszerző, Giovanni Maria Pala még 2007-ben azt vette észre, hogy ha a tenyereket és a kezeket hangjegyeknek tekinti, akkor egy harmonikus, bár meglehetősen borús dallam csendül fel.

Katsumi Kotoda 2015-ben tovább csiszolta ezt a feltételezést. Abból indult ki, hogy a zenét jobbról balra kell lejátszani, mert da Vinci is így írt.

Hozzá 3/4-es ütemet választott, mert az apostolok is négy darab, három fős csoportban láthatók, illetve negyedhangokat alkalmazott hasonló okból.

Az alábbi youtube felvételen meg is hallgathatod a zenét Kotoda csatornáján.

10. Leonardo a zodiákus szerint csoportosította az apostolokat

Az első pillantásra is feltűnik, hogy Jézus egyedül ül középen, az apostolok pedig hármas csoportokban diskurálnak.

13 titok és kevéssé ismert tény da Vinci Az Utolsó Vacsora festményéről – még Jézus felesége, gyermeke és egy zene kottája is!

Ez a felosztás teljesen megfelel a 12 állatövi jegynek, és Jézus, középen, maga a nap. A csillagjegyek balról jobbra a négy évszakot adják ki, úgy, hogy a Halak, mint Jézus korának asztrológiai jegye, a jobb szélre került.

A hivatalosan János apostolt ábrázoló alak ekkor a Szűz csillagképet ábrázolja.

11. János helyett Mária Magdaléna látható a képen – és feltűnik Jézus gyermeke is

Az eddig felsorolt tények, illetve titkok mind egy pontba mutatnak: arra, hogy nem János apostol látható Jézus jobbján (a nézőnek a festmény bal oldalán, balra dőlve), hanem az állatövi jegyek egyetlen nőnemű csillagképének, a Szűznek megtestesítője: Mária Magdaléna.

A kép jobb oldalán látható apostolok kéztartása alapján tökéletesen behúzható egy egyenes Mária Magdolnához (a borítóképen kék körrel jelölve a kezek és Mária). A bal oldali alakok majd mindegyikének a keze szintén egy egyenes pontjait adják ki.

A két egyenes (kék vonalak) Jézus bal vállánál metszik egymást
A két egyenes (kék vonalak) Jézus bal vállánál metszik egymást
A két egyenes (kék vonalak) Jézus bal vállánál metszik egymást

Elsőre furának tűnhet, hogy miért pont ott találkoznak az egyenesek, miért nem Jézus szívén vagy fején találkoznak?

Nos, ez megerősíti azt, hogy a képen nem János apostol szerepel. Jézus bal vállához másvalaki kerül. A két alak, Jézus és Mária testhelyzete alapján akár együtt is lehetnek – méghozzá úgy, hogy Mária ráhajol Jézusra. A testhelyzet arányai alapján ez tökéletesen látható, és Mária Magdolna feje pontosan oda kerül, ahol a két egyenes metszi egymást!

Maga az arc is nőé, erről tanúskodnak a szem-orr-száj-áll arányok, ami alapján könnyen felismerhető, hogy nem egy lányos fiút ábrázolt da Vinci.

Ezt erősíti meg a festményen az is, hogy egy V-t formál a két alak (a borítóképen vörös háromszög), míg Jézus feje, karjai, és az asztallap együtt egy álló háromszöget adnak ki (a borítóképen arany háromszög).

Mind a testhelyzetük, mind az egymáshoz viszonyított ábrázolásuk azt erősíti meg, hogy valóban ez a Szent Grál, és a titok maga: Mária Jézus jegyese, esetleg hitvese volt.

Ezt Dan Brown regényéből már az is tudhatja, aki kevéssé mélyedt el a Templomosok titkaiban.

Ám Leonardo még egy titkot elrejthetett a képen: Mária és Jézus újszülött gyermekét.

Bal oldalon egy apostol meglepetten emeli fel a két kezét és lefelé néz az asztalra. Bár első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy Júdás pénzes zsákocskájára és a kiborult sóra mered döbbenten, más is kirajzolódik.

Igen, egy újszülött gyermek!

Ráadásul, ha ezt a csecsemő-rajzolatot Jézus és Mária alakjához rakjuk, akkor egy tökéletes kompozíciót láthatunk:

Jézus és Mária Magdaléna a gyermekükre néznek.

Természetesen nem állítom azt, hogy Leonardo mindezt így tervezte – a restaurálás miatt nem lehetünk biztosak benne, hogy az eredeti képen is egy csecsemő lenne látható, ahogy Mária Magdaléna alakja is lehetett sokkal férfiasabb az eredeti képen.

Azt se állítjuk, hogy Leonardo a valóságot ismerte volna beavatottként és nem csak egy akkor már közismert legendából indult volna ki.

A titok az titok.

Peter T. Sinclair

Oszd meg azokkal, akik fontosak számodra!
 •  
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  57
  Shares